Zomerfeest Oud Heverlee - een goede traditie!

Het zomerfeest wordt sinds 1979 georganiseerd in Oud-Heverlee. In 2019 stond de 40ste editie op stapel, en nu, na een Corona-stilte: het 41ste feest in 2021!

"Hoe is het zover kunnen komen?", horen we u denken. Terecht. De stichters hebben hun verdienste! Maar dat het feest nog steeds blijft bestaan is natuurlijk te danken aan vele vrijwilligers.
Tijdens al die jaren. Mensen die ernaar uit kijken om anderen samen te brengen, gemeenschap te vormen... Maar laten we beginnen bij het begin:

Vrijwilligers van de werkgroep Leefmilieu en Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud wilden in eigen dorp de banden verstevigen, werken aan het eigen leefmilieu en vonden elkaar.
Dankzij een kleine steun van de Koning Boudewijnstichting werd de site rond de parochiezaal opgeknapt en het paadje naar de kerk vrijgemaakt.
Het feest bood heel wat sportactiviteiten in de loop der jaren, zoals triatlons, zeepkistenraces, ...
De componenten 'natuur' en 'cultuur' waren ook altijd aanwezig. Een natuurwandeling en een kunstwandeling "Kunst in het dorp" zijn steevaste klassiekers.

In de geschiedenis van het zomerfeest is het nieuwe millennium een kantelmoment gebleken.
Tot het jaar 2000 vond het zomerfeest eind juni plaats. De hectiek van dat moment (de stress net voor de vakantie, de examens, ...) en het natte herfstweer bleken niet optimaal.
Door enkele edities met slecht weer, door het afhaken van vrijwilligers stond het zomerfeest onder druk.
Daarom werd een oproep gedaan naar de bevolking met de vraag naar (nieuwe) vrijwilligers. Nieuwe mensen meldden zich en het feest kreeg een herstart, na een jaartje zonder zomerfeest.
Het nieuwe comité voerde een paar belangrijke veranderingen door.
Men besliste eerder te mikken op het eind van de zomer en het feest begin september te organiseren. In de afgelopen 15 jaar kregen de organisatoren slechts twee keer met regen te kampen.
De opwarming van de aarde valt in dat opzicht dus nog mee (hm)...

Er werd toenadering gezocht bij andere verenigingen en die samenwerking wierp vruchten af: het zomerfeest werd - meer dan vroeger het geval was - een heus dorpsfeest.
Nu is het feest eentje van iedereen in het dorp. Voor elk wat wils. Op de drie dagen van het zomerfeest komt, naargelang de interesses, een ander publiek een kijkje nemen en de sfeer opsnuiven.
Regelmatig worden wat nieuwe zaken uitgeprobeerd, maar de klassiekers blijven.
Het zomerfeestcomité kreeg in de loop der jaren een verschillende bezetting. Van de oorspronkelijke starters is niemand nog aanwezig.
Momenteel bestaat uit een tiental vrijwilligers, waarvan er toch wel één een bijzondere vermelding verdient.
Maar Norbert Vanbeselaere is sinds de derde editie van de partij en dat maakt hem, ondanks zijn jeugdige leeftijd, de oudste - qua anciënniteit - in de groep.

De leden van het zomerfeestcomité zijn op dit moment:
Norbert Vanbeselaere (er al bij van de derde editie!), Martine Peeters en Patrick Devlieger, Katrien Kimpe, Werner De Jonghe, Jos Rutten, Ann Belmans, Peter Goedseels, Simon Six, Kris Debruyne.
Zij steken de koppen bijeen om het feest ieder jaar te organiseren, de communicatie te verzorgen, mensen aan te spreken.
Een aantal jaren werd een deel van het zaterdagprogramma opgenomen door de werkgroep die vroeger enkel tekende voor de organisatie van de wielerkoers, de 'Groete Preis Pierreke Vanden Eynde' en Dwars door Oud-Heverlee. Uit deze groep ontstond de vzw 3050 die het 'bal populaire' nieuw leven inbliezen. In 2021 organiseert de werkgroep zomerfeest ook op zaterdagavond een bijzonder fijn moment. Misschien geen populair bal, maar een moment om te shaken en te chillen, in de ware traditie van het zomerfeestcomité.